Filosofie voor de zwijnen |

  home
     

pigsatisfied1jpeg.jpg (39607 bytes)

 

'het leukste filosofieboek van 2004' (Vrij Nederland, 4 dec. 2004)

'Het denkplezier spat van de pagina's' (Vrij Nederland, 18 dec. 2004)

shortlisted voor de Socrates Wisselbeker 2005

'korte hoofdstukken (...) met elk een intrigerende illustratie van Jet Nijkamp' (De Volkskrant, 17 maart 2008)

 

   

Zijn mensen gelukkiger dan dieren? Is het beter om een ontevreden Socrates te zijn dan een tevreden varken? Jet Nijkamp onderzoekt deze vragen samen met filosoof Klaas Rozemond en dichter Co Woudsma. Zij brengen ieder op hun eigen manier hun inzichten naar buiten. Jet brengt in haar tekeningen en schilderijen de verwantschap tussen mens en dier tot uiting. Klaas onderzoekt verschillende filosofische methodes, bijvoorbeeld die van de socratische dialoog en de boeddhistische meditatie, om te kijken hoe het is om dier of mens te zijn. Co's gedichten laten het lijden en geluk zien van mens en dier.

Het project Filosofie voor de zwijnen is een langlopend project. Jet, Klaas en Co werken hieraan al sinds 1998 samen. Het project heeft verschillende uitingsvormen. De uitgave van het boek Filosofie voor de zwijnen, over het geluk van dier en mens is daar een van. De tweede druk van dit boek, uitgegeven door Veen Magazines / Filosofie Magazine, is begin april 2005 verschenen. Voor de tekeningen uit het boek, klik hier

Daarnaast treden Jet, Klaas & Co gedrieŽn op. De eerste voordrachten bij de tekeningen en schilderijen van Jet Nijkamp vonden plaats tijdens het Kunstspoor Noord-Beveland 2002 en 2003. Vanaf het verschijnen van het boek in maart 2004 in vele plaatsen, waaronder projectruimte Retort in Amsterdam tijdens de Maand van de Filosofie. Voor komende lezingen zie de pagina zwijnengigs.

 

Over Filosofie voor de zwijnen:

 

Vrij Nederland van 4 december 2004: 'het leukste filosofieboek van 2004 (...) een met mooie gedichten en tekeningen verluchtigde "speurtocht naar het antwoord op de vraag wie het gelukkigst is: de hooggeleerde filosoof, de mens die al zijn begeerten bevredigt of het varken dat lui in de modder ligt".' (Tomas Vanheste)

 

In dezelfde aflevering van Vrij Nederland is het boek opgenomen in een lijstje van de acht prikkelendste, leesbaarste en actueelste filosofieboeken in Nederland van de afgelopen tien jaar. Zie de bespreking door Carel Peeters op p. 63.

 

De Morgen van 21 april 2004: 'een indrukwekkende prestatie', 'het boek is origineel en door zijn gedurfde, zichzelf relativerende aanpak laat het een nieuw, verfrissend geluid horen.' (Marnix Verplancke)

Vrij Nederland van 10 april 2004: ĎOriginele en uiterst leesbare tocht door de geschiedenis van filosofie en wetenschap.í (Carel Peeters)

Trouw van 24 maart 2004: ĎFilosofische poŽten zijn er altijd al geweest, maar een tekenaar, een dichter en een filosoof die zich tezamen buigen over een filosofische vraag, dat lijkt echt nieuw.í (Peter Henk Steenhuis)

 

De Volkskrant van 17 maart 2008: ‘De korte hoofdstukken in een directe stijl - met elk een intrigerende illustratie van Jet Nijkamp en een gedicht van Co Woudsma - zetten zeker aan tot denken en discussieren.' (redactie Cultuur & leven)

 

omslag4edruk.jpg (466022 bytes)

vierde druk februari 2007

in de boekwinkel of te bestellen bij Veen Magazines

 

Porcratische links:

www.maandvandefilosofie.nl

www.filosofiemagazine.nl

www.dafnewesterhof.nl

www.varkensinnood.nl

www.swieneparredies.nl

tekeningen Filosofie voor de zwijnen

schilderijen

 
 
  Jet is ook te vinden via:
    www.kunstwereld.nl
    www.vrouwenplein.nl/cultuur
   Opzijnbest - De beste links voor u verzameld